Onlangs heeft Follow the Money een journalistiek onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen van zorginstellingen.
De algemene conclusies die hieruit getrokken kunnen worden zijn de volgende:
Het zijn juist de bestuurders van de zorginstellingen die hoofdzakelijk de oorzaak zijn van de uitstroom van vaste medewerkers.
Het bestuur zorgt niet voor een veilige werkomgeving, geeft geen vertrouwen aan het personeel, er is een gebrek aan vrijheid om de functies goed uit te oefenen en het bestuur geeft de vaste medewerkers onvoldoende ruimte om balans te brengen tussen privé en werk.
Als gevolg hiervan verlaten (tien) duizenden zorgpersoneel het dienstverband. Deze uitstroom moet natuurlijk opgevangen worden en dat gebeurt met zelfstandige zorgverleners (gelijke kosten als personeel) en met dure uitzendkrachten/detacheerders (2 keer zo duur als personeel in dienstverband).
Het schijnt dus zo te zijn dat de klachten over dure inhuur van uitzendkrachten en gedetacheerden nota bene wordt veroorzaakt door de zorginstellingen zelf.
Tevens is de noodzaak tot plotse inhuur van zelfstandigen en overige flexwerkers dusdanig groot, dat er geen of onvoldoende onderzoek wordt gedaan naar de kwaliteit, ervaring en arbeidsverleden van deze ingehuurde zorgverleners (de wettelijke vergewisplicht van zorginstellingen). Hierdoor hebben de besturen van de zorginstellingen dus ook een negatieve rol op de ontwikkeling van de zorgkwaliteit in de zorginstellingen.
In plaats van beklag te doen over zelfstandige zorgverleners (en overige flexwerkers) en de inhuur van zelfstandige zorgverleners aan te pakken via de ABC-wet van demissionair minister Van Gennip en/of het Fiscaal Kader, lijkt ons het meest voor de hand te liggen dat de zorginstellingen hand in eigen boezem steken door de te zorgen voor een veilige, interessante en plezierige werkomgeving voor hun eigen personeel. Dat lijkt namelijk de beste manier om de uitstroom van zorgpersoneel te stoppen.